“Prince of Persia : The Sands of Time (2010)”

Un soare
ce rasare si
cateva vorbe despre destin

Asa ar fi fost frumos sa inceapa filmul. In schimb a inceput cu cateva minute bune de uitat la sigla ASUS invartindu-se , cateva minute si mai bune de reclame , un mesaj cum ca tipul de la proiectie a plecat la shopping (nu zau , si cine proiecteaza acest mesaj atunci ?) si apoi doua trailere scurte. In AFI filmele incep tare greu.

Filmul este o forma de divertisment iar atunci cand il vezi la cinema , o forma de divertisment platita. Multe filme indeplinesc rolul lor , iar cat de bine fac asta poti judeca din perspectiva portofelului – iti pare rau ca ai dat banii sa-l vezi ? In ciuda unui pret ceva mai mare (21 lei comparat cu 8 cat dau deobicei – long live orange film) nu-mi pare rau.

Filmul este o poveste clasica de actiune. Facem cunostinta cu lumea , facem cunostinta cu eroul , facem cunostinta cu Bau-Bau care vrea sa manance lumea si cu toti monstruletii lui mici. Printul (se) sacrifica si-l bate pe Bau-Bau salvand astfel lumea. Mainstream – la ce altceva v-ati fi asteptat ?

Actiunea , in ciuda clasicismului si a previzibilitatii[1] , e draguta. Sunt scene de parkour[2] , batai frumoase , peisaje incredibile , si , facand abstractie de CGI , coregrafia destul de buna. Nu-i Ong Bak sau Chocolate , insa pentru Hollywood chiar e buna. Ceea ce mi-a lipsit pentru a-l compara cu Piratii din Caraibe[3] a fost lipsa umorului. Filmul nu a reusit sa ma faca nici macar odata sa rad cu gura pana la urechi. De fapt , nu a reusit sa ma faca sa rad. Uitati-va la trailere si veti vedea toate glumele din film. De ce oare toate glumele bune sunt in filme cu tipi care se impusca ?

Din punct de vedere vizual mi-a placut cum a fost realizat filmul. Singura gresala pe care le-o reprosez producatorilor a fost la inceputul filmului cand calculatorul a fost putin prea evident. In rest nu ma plang. Scenele filmate cu elicopterul pe deasupra orasului sunt mirifice (sau or fi folosit un dirijabil ?) , imaginile cu desertul sunt frumoase iar scenele cu derularea timpului inapoi surprind bine esenta jocului.

Pentru cei care nu stiau deja , filmul este inspirat din jocurile pe calculator cu acelasi nume. Nu sunt un fan infocat al seriei , nu am jucat decat jumatate din partea a III-a  insa consider ca realizatorii filmului au reusit in a surprinde atmosfera. Parerile legate de adaptarea unui joc pentru marile ecrane difera : sunt fanii hard-core care considera ca filmul trebuie sa urmareasca jocul si povestea in cele mai mici detalii , sunt anti-fanii care considera ca adaptarile acestea nu ar trebui sa existe.  Nu stiu daca actiunea primului joc are vre-o legatura cu actiunea filmului si sincer nu imi pasa, filmul , prin scenele de parkour din orasele persane , prin bataile cu sabii si pumnale , prin jocul cu derularea timpului surprinde atmosfera jocului si apreciez asta mult mai mult. Ce-i drept este si greu sa condensezi 20+ de ore de gameplay in sub 2 ore de film.

TL;DR Filmul merita vazut. Castiga bile albe pentru efectele vizuale , actiune , coregrafie si pentru surprinderea reusita a atmosferei din joc. Primeste insa bile negre pentru povestea pe alocuri mult prea previzibila si lipsa mult prea sesizabila a umorului.

7/10

IMDB ; Trailer


[1] SPOILER – scena cu seppuku
[2] Vreti definitie sau filmulet ?
[3] See what i did there ?

Advertisements

~ by eindrake on 3 June 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: